Anne Baba Çocuk İletişimi Nasıl Sağlanmalı?

Anne Baba Çocuk İletişimi Nasıl Sağlanmalı?

Arkadaşlar Psikolog Süreyya Kitapçıoğlu’nun yazısını sizlerle paylaşıyorum.

Aile genel anlamda evlilik ve çocuklar ile ilişkilendirilmiş bir gruptur ama bu grup derin bir bağlılık ile oluşturulmuştur. Aile içi ilişkilerin ise bu bağlılık çerçevesinde çeşitli basamakları mevcuttur. Biz bu yazımızda anne baba çocuk üçgenine odaklanacağız.

Peki, en başta evlilikler insanlara iyi gelir mi? Bu konuda birtakım araştırmalar bizlere şunu göstermiştir. Evli olmak bir erkek için fiziksel ve psikolojik sağlık  “iyi oluş”u temelinde daha avantajlı bir konumda bulunmaktadır.

Kadınlar açısından baktığımızda ise bu “iyi oluş” hâli daha çok evliliğin niteliğine ve kalitesine bağlı durumdadır. Bu noktada karşımıza sosyal desteğin önemi ortaya çıkmaktadır.

Sosyal destekten ne anlamalıyız?

Evlilik noktasında sosyal destek eşlerin birbirine destekleyici bir konumda bulunma durumudur. Neden sosyal destek? Evlilik ile birlikte insanın sosyal rollerinde değişmeler meydana gelir. Artık birinin eşi, birinin babası konumuna yerleşirsiniz. Bu rol değişimleri beraberinde birtakım sorumluluklar getirir ve evliliğin niteliği/kalitesi bu sosyal destek oranı ile doğru orantılıdır. Bu noktada da aileyi bir sistem olarak ele aldığımızda bu sistem dinamiklerini çok iyi incelemeli ve rol dağılımlarının nasıl ve ne şekilde olduğunda dikkat etmeliyiz.

Aile içi iletişim nedir?

Aile içi iletişim eşlerin birbirleriyle, annenin çocuğuyla veya çocuklarıyla, babanın çocuğuyla veya çocuklarıyla, çocuğun anne ve babasıyla, kardeşlerin birbirleri ile kurduğu iletişim olarak tanımlanabilir. Ayrıca aile içi iletişim, anne-baba-çocuk üçlemesinde temel problematiklerden birini oluşturur. Bu nedenle aile içi iletişimin niteliği ve nasıl olduğu sorusu her zaman için önem teşkil etmektedir.

Peki, anne baba çocuk iletişimini nasıl sağlamalıyız?

  • Öncelikle anne baba çocuk için gelişim evrelerini bilmeli ve çocuklarının gelişim evrelerini tanımalıdır.
  • Çocuğun her zaman için bağımsız bir birey olacağı unutulmamalı ve ebeveyn tutumları bu çerçevede şekillenmelidir. Bu ise karşılıklı duygu paylaşımı, sevgi ve olumlu ilişki ekseninde olmalıdır.
  • Anne babalar olarak çocuklara toplumsal norm çerçevesinde uygun kuralları öğretebilmek için dengeli, kararlı ve sürekli olmalılar. Yani bu ne demek? Kararlar sıklıkla ortama göre değişkenlik göstermemeli ve net olunmalı.
  • En önemli konulardan biri de çocuğunuz sizin uzantınız değildir. Yani çocuklarınızı yönlendirmede kendi istek ve beklentileriniz değil, onların ilgi ve yetenekleri göz önünde tutulmalı ve esas alınmalıdır.
  • Çocuklarınızın her zaman için sizi örnek alacağını unutmamalı bu nedenle doğru iletişim becerilerini geliştirmek adına kullanılan dile dikkat edilmelidir.
  • Son olarak ise çocuklarınızın her zaman için duygularını ifade etmesine izin verin ve empatik yaklaşım içerisinde olun. Ancak bu duygularını öfke nöbetleri tarzında da ifade etmelerine izin vermeyin, anlamaya çalışın

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir