Mangala Oyunu

Mangala Oyunu

Arkadaşlar sizlere yaklaşık 4000 yıllık geçmişe sahip olan Orta Asya’da Türk Çobanları tarafından bulunulduğu düşünülen gerçek bir strateji oyunu olan Mangala oyunundan bahsetmek istiyorum.  Mangala oyununun çocukların analitik düşünce yeteneğini geliştirmek, hafızalarını güçlendirmek, geleceği planlamak, esneklik, hızlı karar verme gücünü arttırma ve mücadele azmini geliştirme gibi faydaları bulunmaktadır.

Mangala Nasıl Oynanır?

Mangala oynamak için öncelikle bilmemiz gereken birkaç basit terim var. Bunlar;

Hazine: Oyuncuların kendilerine ait taşları biriktirdiği yerdir.

Kuyu (Baba Ocağı): Her oyuncuya ait 6 tane, oyunda ise toplam12 adet bulunur.

Boş kuyu: İçinde taş olmayan kuyu, boş kuyu olarak adlandırılır.

 

mangala resmi

Oyun; iki kişi ve 48 taş ile oynanır.  Her oyuncunun kendine ait bir hazinesi ve 6 kuyusu bulunur. Oyunun başlangıcında her kuyuya 4 adet taş dağıtılır.  Oyunun amacı ,oyuncuların hazilerinde daha çok taş biriktirmesidir. Oyuna ilk başlayan oyuna avantajlı olarak başlar. Oyuna kimin başalayacağı ise kurayla tespit edilir. Oyunda esas olan 4 temel kural vardır.

1.Kural: Oyuna başlayan kişi kendi bölgesinde bulunan kuyulardan herhangi birinden dört taşı eline alır ve ilk taşı;taşları almaya karar verdiği kuyuya bırakarak sırayla saat yönünün tersinde (sağ tarafa doğru) yanlarındaki diğer kuyulara da elindeki taşlar bitene kadar birer adet taş bırakır. Eğer atılan son taş oyuncunun hazinesine denk gelirse oyuncu tekrar oynama hakkı kazanır. Oyun içinde uygulanan stratejiye göre atılan son taş birkaç kez üst üste oyuncunun kendi hazinesine gelebilir. Bu oyuncu için avantajdır ve üst üste oyun hakkı kazanmada bir sınırlama yoktur.

2.Kural: Oyun sırası kendinde olan oyuncunun taşları dağıtırken , elindeki taş sayısı fazla ise, taşları aldığı kuyudan başlayarak sırayla diğer kuyularına dağıtıp ,kendi hazinesine de 1 taş bıraktıktan sonra rakip oyuncunun kuyularına sırayla taşları bırakmak zorundadır.  Eğer rakip oyuncunun kuyusuna bırakılan son taş, rakip oyuncunun kuyusundaki taşların sayısını çift yapıyorsa oyuncu rakibinin kuyusundaki tüm taşları alır ve kendi hazinesine koyar.

3.Kural: Boş kuyu mangala oyunu için çok önemlidir. Oyuncu taşları dağıtırken son taşı kendi boş kuyusuna gelirse, boş kuyunun karşısındaki rakibe ait kuyudaki taşları ve kendi boş kuyusuna attığı tek taşı alır , kendi hazinesine koyar.

4.Kural: Oyunculardan herhangi birinin tarafındaki taşlar bittiğinde oyun da biter. Oyunu bitiren oyuncu rakibinin kuyularında kalan tüm taşları da kazanır.

 

aybars babasıyla mangala oynuyor

 

Daha önce de bahsettiğim gibi Mangalanın çocuklar üzerinde bir çok faydası var. Ancak bir anne olarak oğlumda  gözlemlediğim en büyük yararı oyun oynarken matematik öğrenmesi diyebilirim. Aybars  mangala oyununu oynarken tek ve çift kavramını çok rahatlıkla öğrendi. Sizler de bu oyunla çocuklarınıza matematiğin temel kurallarını öğretebilirsiniz.

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir