Çocuklar İçin Dikkat Eksikliği Egzersizleri

Çocuklar İçin Dikkat Eksikliği Egzersizleri

Arkadaşlar aktuelpdr.net sitesinde yayınlanan yazıyı sizlerle paylaşıyorum.

Dikkat eksikliği, çocukların okul başarısını, sosyal becerilerini ve kişisel gelişimini olumsuz etkileyebiliyor. Doğru egzersizler ve yönlendirmeler yapmak, çocuklarda dikkat eksikliği ve odaklanma sorununun giderilmesini sağlıyor.

Odaklanma gerektiren uğraşlarda başarısız olma, ikili diyalogları devam ettirememe, uzun zaman alan işleri sürdürememe gibi sorunlara yol açan dikkat eksikliği, çocukların okul başarısını sekteye uğrattığı gibi, özgüvenlerinin de sarsılmasına yol açabiliyor.

Çocuklarda Dikkat Eksikliği Nasıl Giderilir?

Çocuklarda özellikle 3-5 yaşları arasında başlayan dikkat eksikliği sorununun önüne geçebilmek için, çocukları basit egzersizlere yönlendirmek gereklidir. Çocuklarda odaklanma sorunu ile ilgili sorunların çözümünde çocuğun yaş aralığı baz alınarak geliştirilen yöntemleri uygulamak etkili sonuçlar verebilmektedir. Zihinsel aktiviteler ile dikkat sorunu azaltılabileceği gibi; beslenme ve uyku düzenin sağlanması ile stres faktörünün azaltılması da oldukça önemlidir.

Dikkat Eksikliği Egzersizleri

7 yaşından küçük çocuklarda görülen dikkat dağınıklığı, odaklanma sorunu gibi problemlerin çözümü için zihinsel aktiviteler ve hafıza güçlendirici pratikler yapılmalıdır.

Düzenli aralıklarla eşleştirme oyunu oynamak,
Puzzle yapmak,
Başka bir şekle bakarak, o şekli çizmeye çalışmak
Anlatılan bir hikayenin, masalın ya da kitabın tekrar anlatılması,
Resimler arasındaki farklılıkların tespit edilmesi,
gibi oyunlar, çocukların dikkatini geliştirmeyi sağlar. Çocuğun eğlenceli bulduğu ve oynamaktan zevk aldığı oyunlar ile de çocukların dikkat dağınıklığı sorunu giderilebilmektedir.

7 yaşından büyük çocuklarda görülen dikkat eksiliği sorunu da egzersizler ve alıştırmalar ile azaltılabilmektedir.

İki ya da daha fazla kişi ile oynanabilecek olan “Kelime Merdiveni“ oyunu çocukların dikkatini geliştirmeleri için en sık yapılan egzersizlerden biridir.
Kelime söyleyen kişi, kendi söylediği ve kendisinden sonra söylenen kelime veya kelimeleri ekleyerek yeni bir kelime söyler. Böylece önceki kelimeleri sürekli takip etmek zorunda kalır.Örneğin: Merdiven – Merdiven, Bardak – Merdiven, Bardak, MasaÇocuk her defasında daha fazla kelimeyi aklında tutmak durumunda kalacağı için, oyuna konsantre olacak ve kelime sayısı uzadıkça dikkati de gelişecektir.

Bir masaya, renk ve/veya şekilleri farklı olan kartlar dizilerek, Hangisi Eksik Hangisi Fazla oyunu oynanabilir.
Çocuk kartlara dikkatli bir şekilde baktıktan sonra arkasını döner. Bu sırada masadan bir kart alınır. Çocuk hangi kartın alındığını bulmaya çalışır. Aynı oyun, masaya bir kart eklenerek de oynanır. Çocuk bu defa hangi kartın eklendiğini bulmaya çalışır.Çocuklarda dikkat eksikliği sorununu giderebilmek için, oynanan oyunların sürekli tekrar edilmesi ve çocuktaki gelişmeye göre zorlaştırılması önemlidir. Bununla beraber, çocuğun dikkat eksikliği sorununu çözebilmek için, oyun oynamaya teşvik edilmesi için, ödüllendirmeler de yapılabilir.

Farklı pratikler gerektiren kelime oyunları çocukların odaklanma becerilerinin gelişmesini sağlar.
Odaklanma sorununu çözebilmek için çocuğun hem dikkatli olmasını hem de hızlı düşünmesini gerektiren bir oyun olan kelime oyunu alıştırmaları da çok sık yapılır. Kelime Oyunu oynanırken; söylenen kelimenin son harfi ile başlayan yeni bir kelime bulunur ve yeni kelimenin son harfi ile de yeni bir kelime bulunarak oyun sürdürülür.

Çocuklarda Dikkat Eksikliği Tedavisi

Çocuklarda dikkat eksikliği, çocuğun tüm yaşamını olumsuz etkileyebileceğinden, tedavisi oldukça önemli olan bir sorundur. Dikkat eksikliğini gidermek için doktora başvurmak şart olduğu gibi, doktorun önerileri paralelinde, ev alıştırmaları yapmak ve çocuğun uyku düzenine, fiziksel aktivitelerine ve ruhsal durumuna dikkat etmek gereklidir.

Dikkat eksikliğine eşlik eden hiperaktivite bozukluğu ve dürtüsellik durumunda ilaç kullanımı gerekli görülebildiği gibi; hiperaktivite ve dürtüsellikten bağımsız olarak süren dikkat eksikliği için genellikle ilaç tedavisine ihtiyaç duyulmamaktadır.

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir