WISC-R Testi Hakkında Detaylı Bilgi (Sözel Bölüm)

WISC-R Testi Hakkında Genel Bilgi

Arkadaşlar Ayşe Canan Altındaş’ın yazısını sizlerle paylaşıyorum

WISC-R Zeka TestiSiteme gelen annelerin, zeka testlerine ilgilerini görünce ve özellikle WISC-R testi hakkında bilgi alma isteklerini görünce, WISC-R hakkında daha detaylı bir yazı yazmaya karar verdim. Bu yazıda WISC-R testi hakkındaki sorularınızın cevabını bulabileceksiniz.

WISC-R testi, 1979 senesinde Pearson Yayınevi tarafından çıkarılmış, bugün Türkiye’de en yaygın uygulanan zeka testidir. Pearson Yayınevi 2003 senesinde bu testin daha yenilenmiş bir versiyonu olan WISC-IV’ü çıkarmıştır. Ancak, bu testin henüz norm çalışmaları Türk Psikoloji Derneği tarafından tamamlanmış olmadığından, ülkemizde uygulanamamaktadır.

WISC-R Testi Bölümleri

WISC-R testi, ana hatlarıyla iki farklı parçadan oluşur: Sözel Zeka Bölümleri ve Performans Zeka Bölümleri. Bu iki bölüme ait 6’şar tane test vardır. Yani toplamda 12 test vardır. Bu iki gruba ait testler birbiri ardına verilir. Yani çocuğunuz, sözel zeka bölümüne ait bir test uygulandıktan sonra, çocuğa bir performans zeka testi verilir.

Sözel Zeka Grubuna ait alt testler: Genel Bilgi, Benzerlikler, Aritmetik, Sözcük Dağarcığı, Yargılama, ve ek test olarak Sayı Dizisidir.

Performans Zeka Grubuna ait alt testler ise: Resim Tamamlama, Resim Düzenleme, Küplerle Desen, Parça Birleştirme, Şifre ve ek test olarak Labirentler’dir.

Ek test olan Sayı Dizisi ve Labirentler çocuğa uygulanmak zorunda değildir. Ancak, sayı dizisi testi çocuğun kısa-süreli belleğini (short-term memory) ölçmede etkili bir test olduğundan uygulanması tavsiye edilir.

Şimdi teker teker testlerin çocuklarda hangi yetenekleri ölçtüğüne bakalım:

Sözel Bölüm Alt Testleri

1. Genel Bilgi: Kristal zeka diye de adlandırılan genel bilgiyi ölçmede uygulanan bir alt testtir. Çocuğunuzun okuldan, ailesinden, ve kültüründen öğrendiği çevresel bilgileri ölçer. Ayrıca, uzun-süreli bellek (long-term memory) göstergesidir.

WISC-WISC-R-Testi

*Eğer çocuğunuzun skoru bu alt testte düşük çıkarsa: Çocuğunuzla birlikte kitap okuyun. Onunla daha açık ve akıcı konuşun. Size nesnelerin isimlerini veya bilgiler sorduğunda cevap vermeye çalışın. Eğer bilmiyorsanız, kendiniz de güvenilir bir kaynaktan öğrendikten sonra onunla paylaşın.

2. Benzerlikler: Çocuğunuzun soyut düşünebilme, ve bu düşünceyi doğru ve açık bir şekilde ifade edebilme yeteneğini
ölçer. Bu alt-testte yüksek skor alan çocukların genelde hayal güçleri geniştir ve sosyal bilimler gibi soyut düşünme yeteneğinin gerekli olduğu alanlarda becerikli olabileceklerinin habercisidir.

*Eğer çocuğunuzun skoru bu alt testte düşük çıkarsa: Çocuğunuza nesnelerin hangi kategorilerden geldiğini söyleyin. Örneğin, ”Papatya bir çiçek türüdür, yani ağaçlar gibi bir bitkidir.” Nesneler arasında ilişkiler kurmaya dikkat edin. Daha önce de belirttiğimiz gibi çocuğunuzla net bir şekilde konuşun.

Aritmetik Zeka Testi

3. Aritmetik: Bu alt testte, çocuğunuzun aritmetik sorularını çözebilme yeteneği, aynı zamanda kısa-süreli bellek ve çalışan belleğinin kapasitesi ölçülür. Çünkü çocuğunuz, testör tarafından duyduğu soruyu hafızasında tutabilmeli ve işleyebilmelidir. Çocuğunuzun matematik yeteneğinin ve işitsel şekilde problem çözme becerisinin göstergesidir.

*Eğer çocuğunuzun skoru bu alt testte düşük çıkarsa: Matematik ödevlerini beraber yapın. Birlikte problemleri sesli okuyun, ve çözümünün sözel olarak üstünden gidin.

4. Sözcük Dağarcığı: Çocuğunuzun sözcüklerin ve kavramların tanımlarını yapabilme ve bunları ifade edebilme yeteneğini ölçen alt testtir. Aynı zamanda uzun-süreli bellek göstergesidir.

*Eğer çocuğunuzun skoru bu alt testte düşük çıkarsa: Çocuğunuz için nesneleri ve kavramları tanımlayın. ”…. ne demek?” sorularına cevap verin, siz de bilmiyorsanız onunla birlikte öğrenin.

5. Yargılama: Muhakeme, mantık yürütme ve duygusal olgunluk seviyesini gösteren alt testtir. Çocuğunuzun sosyal zekasına dair ipuçları verir.

*Eğer çocuğunuzun skoru bu alt testte düşük çıkarsa: Çocuğunuz için olaylar arasında neden-sonuç ilişkisi kurun. ”Niye?” diye sorarsa, mantıklı bir şekilde cevaplandırın. Baştan savmayın. Ayrıca birlikte kitap okumak da çocuğun bu alanda gelişimini sağlayacaktır.

6. Sayı Dizisi: Çocuğunuzun işitsel kısa-süreli belleğini ve çalışma belleğini ölçen alt testtir. Sesli uyaranları algılama, ve zihinsel olarak tekrarlayabilme yeteneğini gösterir.

*Eğer çocuğunuzun skoru bu alt testte düşük çıkarsa: Çocuğunuzla beraber kitaplardaki resimlere bakıp, isimlerini tekrarlama, matematik sorularını birlikte çözme, sizin anlattığınız bir hikayeyi genel hatlarıyla tekrar anlattırma kısa-süreli belleğini geliştirmeye yardımcı olacaktır.

Anne-Babalara önemli not:

WISC-R’ın sözel bölümü ile ilgili bilgileri bu bölümde paylaştık. Bu yazıyı okuyan anne-babalardan bir psikolog olarak ricam, çocuklarıyla burada okudukları bilgileri paylaşmamaları. Çünkü küçücük bir yönlendirme bile bu testlerden şeffaf sonuç alınmasını engelleyebilir. Ayrıca anne-babaların çocuklarının zeka testi sonuçları ile ilgili aşırı endişelenmelerine ve bu stresi çocuklarına yansıtmalarına hiç gerek yoktur, çünkü çocuğunuzun bu alanlardaki ölçümleri sizin ve okulunun desteğiyle değiştirilebilecek ve oldukça ilerletilebilecek ölçümlerdir.

 

2 Yorumlar

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir