Çocuklarda Yabancı (İkinci) Dil Eğitimi Ne Zaman Verilmeli?

Çocuklarda Yabancı (İkinci) Dil Eğitimi Ne Zaman Verilmeli?

Arkadaşlar Psk. Ceren GÜMÜŞ’ün yazısını sizlerle paylaşıyorum.

ÇOCUKLARDA DİL GELİŞİMİ

Bir çocuk ne zaman öğrenmeye başlar sorusu hakkında birçok farklı düşünce vardır. Yapılan araştırmalarla bebek anne rahmine düştükten birkaç ay sonra bebek çevresinde olup biten şeyleri duyduğu ve hissettiği öğrenilmiştir. Peki bebekler çevresiyle ne zaman iletişim kurmaya başlar ve anadilini ne zaman öğrenir? Yine son yıllarda yapılan çalışmalara baktığımızda bebeklerin anne rahmine düştükleri birkaç aydan sonra annenin çevresinde olup biten sesleri bebeğin algıladığı ve anne rahminde bebeğin ana dili edinme sürecinin başladığını göstermektedir.

İlk 2 ayda bebekler ağlama, öksürme, esneme gibi seslerle tepkilerini belli etmeye başlar. 2- 5 aylık dönemler boyunca gülümseme ve gıgıldama sesleri çıkarabilir. 6. Aydan sonra ise babıldama dönemi dediğimiz ba ba de de gibi harfler çıkarabilirler. Bir bebeğin ilk sözcükleri ortalama olarak 12. aydan sonra çıkmaya başlar. 18. aydan sonra (yaklaşık 1.5 yaş) ise bebekler birden fazla sözcük söyleyebilecek şekilde dil yapıları gelişmektedir. 2 yaşın sonlarına doğru 2 kelimeli cümleler kurabilir. 3 yaş itibari ile dil ve sözcük gelişiminde herhangi bir problem olmayan bir çocuk 2 ve 3 kelimelik cümleler kurarak kendi istediklerini anlatabilir bir hale gelmektedir.

YABANCI DİL İÇİN ÇOCUKLARDA EN UYGUN YAŞ HANGİSİDİR?

Bu soru hem ailelerin hem de eğitim ve öğretim sisteminde yer alan kişilerin çokça üzerinde düşündüğü sorulardan biridir. Ülkemizde çocuklarda yabancı dil öğrenimi için çalışmalar hızlıca devam etmektedir. Yabancı dil öğreniminde üzerinde sıklıkça durulan konu kritik yaş dönemidir. 2 yaştan başlayıp ergenlik döneminin sonlarına doğru artık beyimizdeki sağ ve sol loblarımız olgunlaşmaya başlar ve gelişimini yavaş yavaş tamamlama sürecine girer. Kritik dönemin önemi öğrenmenin bu dönemlerde daha kolay ve akıcı olmasıdır. Yabancı dil veya diller tabi ki belli bir yaştan sonrada öğrenilebilir. Ancak bir dil ne kadar erken öğrenilirse kalıcılığı ve öğrenme kolaylığı o kadar artmaktadır. Araştırmalar sonucunda kritik yaş döneminde yabancı dil öğrenimi daha kolaylaşmakta ve daha kalıcı olmaktadır. Ancak bu yaştan sonrada yabancı dil öğrenimi imkansız değildir.

Bebekler doğdukları andan itibaren çevresinde olup biten çoğu şeyi anlamaya başlayabilirler. Bir çocuk 2 -3 yaştan itibaren birçok kelimeyi söyleyebilir. 2 – 3 kelimelik cümlelerle kendini anlatabilir. Bu yaşa kadar ise çevresinde konuşulan kelimeleri, cümleler, çıkarılan sesleri anlamaya, fark etmeye ve depolamaya başlar. Anadil eğitimini kazanmaya başlayan bir çocuk okul öncesi dönemde yabancı dil eğitimine başlarsa ilerleyen eğitim hayatında daha başarılı olduğu yapılan araştırmalarca görülmüştür.

Yabancı dil veya ikinci dil eğitimi için yapılan birçok araştırma sonucu ideal yaşın okul öncesi dönem işaret edilmektedir. Okul öncesi dönem çocuğun fiziksel, sosyal, duygusal, bilişsel olarak hızlıca geliştiği dönemdir. Aynı zamanda okul sürecine bir hazırlıktır. Dil bilimciler okul öncesi dönemde çok ağır olmayan yabancı dil eğitiminin çocukta aritmetik düşünme, problem çözme gibi becerileri de geliştirildiğini düşünmektedir.

OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE YABANCI DİL EĞİTİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Birçok ailenin ortak dileği çocuklarının eğitim öğretim hayatlarında başarılı olmasıdır. Eğitim sistemiyle birlikte çocukların daha erken okula başlaması ve eğitim yıllarının uzun şekilde devam etmesi çocuk ve gençlerde bazen bu süreçten bunalmalarına ve yorulmalarına sebep olabilir. Okul öncesi dönem öğrenme ve öğrendiklerini depolama konusunda altın gibi bir dönemdir. Bu yüzden bu dönemde çocuğa vereceğimiz bilgiler önemlidir. Eğer çocuğa bu dönemde yabancı dil eğitimi verilmeyi aile destekliyor ve bu konuda bir adım atılıyorsa dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlar:

Bu dönemde çocuklara dil eğitimi verirken çocukların dikkat süreleri, öğrenme şekilleri göz önünde bulundurulmalıdır. Okul öncesi dönemin çocuklar için oyun çağı olduğunu unutmamakta fayda vardır . Bu yüzden doğrudan dil öğretmek yerine dil öğrenimi gerçekleşirken; tekerlemeler, hikayeler, şarkılar ve tiyatral yöntemlerle öğrenimi gerçekleştirmek daha eğlenceli ve kalıcı olabilir.

Çocuk bu eğitimi anaokulunda alacaksa anaokuluna hazır olup olmadığını kontrol etmekte fayda vardır. Sadece yabancı dil avantajı için anaokuluna giden çocukların alacağı verimde düşük olabilir.

Çocuğun duygusal yatırıma ihtiyacı varsa, duygusal süreçlerde problem yaşıyorsa önce bu süreçlerin desteklenmesi önemlidir.

Anne babalar farkında olmadan yabancı dil konusunda çocuğa ısrarcı tutumda bulunabilirler. Beklentilerini açık açık dile getirebilirler. Bu çocukta başarı kaygısına sebebiyet verebilir. Bu yüzden ailelere dil eğitimi konusunda verdiği mesajlar önemlidir.

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir