Çocuğunuzun Yeteneklerini Keşfetmek Sizin Elinizde!
|Çocuğunuzun Yeteneklerini Keşfetmek Sizin Elinizde!
Her çocuk yönelimleri ile doğar. Erken çocukluk çağından (0-3 yaş) itibaren aileyi kendi yönelimleri doğrultusuna çekmeye çalışır. Okul öncesi dönemde ise yönelimleri daha karmaşık alanlara doğru eğilir. Sıklıkla tercih ettiği şeyler çocuğun meraklarıdır ve bunlar daima desteklenmelidir. Örneğin bir çocuk duvarlara resim yapıyorsa, büyük boyutlarda kağıtlar kullanılmalı, boyalar çeşitlendirilmelidir. Oyuncaklarla 1-2 gün oynadıktan sonra onları parçalayarak inceliyorsa deney ve maket yapımına başlanmalıdır. Hareketli çocuklar spora, müzik ve danstan hoşlanan çocuklar ise enstrüman çalmaya ve dans etmeye yönlendirilmelidir. Kendisini sözel olarak iyi ifade eden çocuklar hikaye canlandırmaya, yaratıcı drama çalışmalarına, hikaye oluşturmaya; soru sormaktan hoşlanan çocuklar ise gözlem yapmaya ve neden sonuç ilişkisi kurmaya yönlendirilmelidir.
Yeteneklerin keşfinde hobiler büyük önem taşır
Çocuğun merakları desteklenmeli ve farklı etkinleri deneyimlemesine destek olunmalı, fırsat verilmelidir. Birkaç ay dans eğitimi alan çocuk birkaç ay da jimnastik eğitimi alabilir. Tüm etkinlikler eş zamanlı olarak yapılmak zorunda değildir. Aileler çocuğun bu değişiklik ihtiyacını çabuk vazgeçme, maymun iştahlılık olarak yorumlamamalıdır. Çalışmanın başında çocuğun eğitim alacağı alana dikkat ve merak çekmek, temel çalışmalar sırasında dönem dönem çalışma hakkında konuşarak değerlendirme yapmasını sağlamak gerekir.
Yapılan çalışmalar ailelere ipucu verir
Küçük yaşlarda seçilmiş, belirli ve tek yönlü çalışmalardan çok temel çalışmalar yapmak çocuğun yeteneğine dair ailelere ipucu verir. Spor alanında jimnastik, sanat alanında yaratıcı drama, desen çizme, piyano veya vurmalı enstrümanlar, pişirilebilir hamurlardan maketler oluşturma, makas kullanarak yapılan faaliyetler, günlük yazma, bilim alanında robot, maket yapma gibi faaliyetler temel çalışmalar olarak düşünülebilir.
Çocuğun hangi alanda mutlu olduğu önemlidir
Önemli olan çocuğun merak ettiği konuda görüşünü genişletmek, ulaşabileceği malzemeleri çeşitlendirmek, bu alanda neler yapıldığından haberdar etmek ve örnekler göstermek, deneyimlemesini sağlamak çocuğa yeteneğini bulmasında yardımcı olur. Çocuğun hangi etkinlikte daha katılımcı ve mutlu olduğu öncelikli olarak önemlidir. Bu etkinliklerin eğitimini aldığı öğretmenlerin görüşleri de önemsenmelidir. Yetenekler doğrultusunda gelişim çocuğun istekliliğine bağlıdır. “İstese çok başarılı olur” gibi yaklaşımlar benimsenmemeli ve çocuğa bu konuda yaptırımlar uygulanmamalıdır.
Pedagog Elif İPEK tarafından yazılmıştır.