Aile Terapisinin Çocuklar İçin Yararları Nelerdir?

Aile terapisinin çocuklar için yararları nelerdir?

Arkadaşlar, çocuğumuz üstün yetenekli olsun ya da olmasın aile içi iletişim tüm çocuklarımız ve tüm aile bireyleri için çok önemlidir. Aile terapistleri aile içi  iletişimin kalitesini arttırabilmenin yollarını ve alternatiflerini bireylerin kişisel özelliklerine göre belirlemeye çalışır. Psikolog Dr. Bora Küçükyazıcının Aile terapisinin çocuklar üzerindeki yararlarını anlattığı yazısını sizlerle paylaşıyorum.

Aile terapisinin ailedeki tüm bireyler için birçok faydası vardır. Öncelikli olarak kendisini daha iyi tanıyan, kendini bulmuş ve keşfetmiş bir birey çok daha iyi bir insan olacaktır. Bununla birlikte daha iyi bir eş, daha iyi anne ve baba olacaktır.

Aile terapisinde sağlanan destek ile daha doğru insan , daha kendini keşfetmiş insan olunduğu vakit bu ilişkilere de yansır ve sağlıklı kararlar alınmasını sağlar. Kendi içinde doğru anlaşan, ortak doğruları ile hareket eden anne ve baba, çocukları ile birlikte daha iyi bir iletişim kuruyor olacaktır.

Özellikle son zamanlarda oldukça yaygın kullanılan bir terim vardır; ‘Birlikte kaliteli zaman geçirmek’. Aile terapisinde doğru desteği alan aileler birlikte nasıl kaliteli zaman geçireceklerini keşfederler. Çünkü kaliteli zaman geçirmek çocukla birlikte sinemaya gitmek ya da ödevlerini yap, televizyonu aç ya da çocuğa bilgisayar oyna demek değildir.

Eşlerin birlikte kaliteli zaman geçirmesi de birlikte ortak keşfedecekleri ortak güzellikleri, ortak mutluluk kaynaklarını bulabilmeleri ile mümkündür. Özellikle çocuklar ile birlikte, örneğin bir erkek çocukla rol-model olacak bir babanın mesela bir tahtaya çivi çakmasını oğluna öğretmesi kaliteli zaman geçirmeye bir örnektir. Ya da bir annenin mutfakta yemek hazırladığı sırada çocuğuna bu esnada görev ve sorumluluk vermesidir.

Bu konularda öncelikli olarak bireyin kendisini daha iyi tanıması, kendini daha iyi tanıyan bireyin de eşini, çocuklarını ve kendi dünyasını daha doğru keşfetmesini sağlamaktadır.

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir